Artificial Intelligence – kortweg AI – is één van de meest besproken onderwerpen van de laatste tijd. Content die gegenereerd is met AI-apps, is inmiddels uiteraard ook in de muziekwereld doorgedrongen en dat leidt tot allerlei fascinerende nieuwe mogelijkheden.

Die mogelijkheden roepen wel de vraag op: kan ik muziek distribueren die volledig door AI-software gemaakt is? Het antwoord is: nee, dit soort content wordt op dit moment om diverse redenen geweigerd door de meeste streamingdiensten, en dus kunnen we releases die volledig met AI-apps gemaakt zijn niet voor je distribueren.

Eén van de belangrijkste redenen hiervoor is dat de streamingdiensten zich richten op het ontwikkelen en promoten van echte artiessten en niet op het verspreiden van grote hoeveelheden “generieke” content. Daarnaast zijn enkele van de grootste AI-muziekapps verwikkeld in rechtszaken, omdat ze hun software zonder voorafgaande toestemming trainen met auteursrechtelijk beschermde opnames. Uiteraard is het mogelijk dat er in dit beleid de komende jaren verandering komt.

Een overzichtje van de soorten content die we niet kunnen verwerken, vind je hier.